Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Pályakezdőket segít az újlaki alapítványZalaújlak (kv) - Idén is megrendezte alkotótáborát az Egry József Pályakezdő Képzőművészekért Közhasznú Alapítvány, melynek vendégei ezúttal a réckevei művészek voltak.

A magyar festészet egyik legkiválóbb mestere, Egry József tiszteletére vette fel a Balaton-festője nevét Pályakezdő Művészekért Közhasznú Alapítvány, melynek elnökétől, Csuha Piroskától megtudtuk: három esztendővel ezelőtt a kulturális örökség megóvására alapították meg szervezetüket, s egy évvel ezelőtt szervezték meg első művésztáborukat. - 

Elsődleges feladatunknak érezzük Zalaújlak szülötte, Egry József festőművész emlékének ápolását, s a közismert névadó munkásságának minél szélesebb körben történő megismertetését, valamint népszerűsítését - fogalmazott az alapítvány motorja, Csuha Piroska, aki a terveikről szólva elmondta: szeretnének a településen egy házat vásárolni, ahol állandó Egry-kiállítást rendezhetnének be, s ahol emellett tehetséges művészpalántáknak szervezhetnének alkotótáborokat. 

Utóbbi érdekében tavaly ősszel tették meg az első lépéseket, amikor is Simon M. Veronika székesfehérvári festőművész vezetésével szerveztek tíznapos alkotótábort, ezúttal pedig, annak folytatásaként, újabb vendégeket fogadtak. Az Alkotóművészek és Művészetbarátok Ráckevei Egyesületéhez tartozó művészek voltak a közelmúltban a zalaújlaki tábor résztvevői, az a csapat, mely 2005-ben alakult, igazi szakmai és baráti közösséget létrehozva. Festő, grafikus, fafaragó, keramikus, tűzzománcos, fotós és csipkekészítő vesz részt az egyesület munkájában, s miként az a Zalaújlakon töltött napjaik során is kitűnt: a művészet és az alkotás lelkes szeretete a közös bennük. A ráckevei művészeknek a tábor első napján, a magukkal hozott alkotásaikból nyílt kiállításuk a zalaújlaki kultúrházban, majd a nagyrécsei Kastély-galériában és Csapiban is bemutatkozhattak, akárcsak a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.

S akik mindegyik helyen közönség elé tárták alkotásaikat: Ács Imréné csipkekészítő, T. Németh Gabriella és Zsebényi Viktória grafikus, Kecskés Anna, Sánta István és Mertl Attila festő, Darabont Mária természetfotós, valamint Beretvás Csanád fafaragó.

A dél-zalai kiállításokra kisgyermekekkel érkezők különösen örülhettek, hiszen T. Németh Gabriella a saját maga által írt és illusztrált mesekönyv bemutatóval is meglepte a közönséget.